Rola siana w diecie konia
Właściwe żywienie konia ma ogromny wpływ na jego kondycję, wydolność oraz ogólną jakość życia. Siano odgrywa tu kluczową rolę, będąc podstawowym składnikiem diety. W niniejszym artykule przyjrzymy się bliżej właściwościom siana oraz podpowiemy, jak wybierać to o najwyższej jakości dla zdrowia koni.
Właściwości siana – co warto wiedzieć?
Siano jest bogate w błonnik, witaminy i minerały, które dostarczają koniom niezbędnych składników odżywczych. Błonnik, dla przykładu, ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit, zapobiegania zatwardzeniom oraz utrzymania równowagi mikroflory jelitowej. Zawarte w sianie witaminy, takie jak te z grupy B, A, E oraz minerały wapń, fosfor, magnez czy potas wpływają natomiast na zdrowie kości, mięśni, układu nerwowego, odpornościowego oraz na ogólną kondycję konia.
Czym się kierować przy wyborze wysokiej jakości siana?
Aby siano spełniało swoją funkcję w diecie konia, należy zadbać o jego odpowiednią jakość. To najlepszej jakości powinno być suche, zielonkawe i dobrze pachnące. Należy unikać siana wilgotnego, zgniłego czy zawierającego dużo pyłu i innych zanieczyszczeń, ponieważ może ono prowadzić do problemów zdrowotnych takich jak infekcje dróg oddechowych czy alergie. Dobre siano powinna też wyróżniać duża zawartość roślin motylkowych i ziół, która zwiększa zawartość białka, wapnia i magnezu.
Poza tym warto zwrócić uwagę na wartość odżywczą pokarmu. Ta zależy od gatunku traw oraz warunków suszenia. Co do zasady, im mniej łodyg zawiera siano, tym lepszej jakości jest pokarm. Trzeba być przy tym świadomym, że od kaloryczności siana może zależeć m.in. to, czy koń będzie podjadał ściółkę, która o ile jest słomą, może mieć niekorzystny wpływ na jego zdrowie.
Z wyżej wymienionych powodów najlepiej wybierać siano od sprawdzonych dostawców. Warto przy tym również pamiętać o tym, aby przechowywać je w odpowiednich warunkach, tak by nie straciło na wartościach odżywczych.